Tippek a téli autózáshoz

Még néhány téli autós tipp

Tippek a téli autózáshoz

Télen fokozottan érdemes figyelni az autó üzemanyagszintjét.

Ne használjuk az autót kevés üzemanyaggal, mert egy esetleges dugó, baleset vagy hótorlasz miatti várakozásnál nagyon kellemetlen tud lenni az, ha a csekély üzemanyagszint miatt nem tudjuk járatni a motort.

Hiszen így fűteni sem tudunk, és a hideg autónkban kell üldögélnünk.

Télen érdemes egy pokrócot is magunknál tartani arra az esetre, ha esetleg műszaki hiba lépne fel autónkban: Ezzel ugyanis melegen tarthatjuk magunkat a segítség érkezéséig.

Téli autógumira váltás

Váltsunk időben téli autógumira!

Téli autógumira váltás

Télen csak és kizárólag téli gumival szerelt autóval induljunk el – nagyon nagy tévedés, hogy a téli autógumi csak mintájában különbözik a nyáriétól!

Az autógumi anyagának összetétele a levegő és ezáltal az útburkolat hőmérsékletéhez van kifejlesztve. A nyári gumi a téli időjárási viszonyok mellett autózásra teljesen alkalmatlanná válik.

Még száraz aszfalton is alkalmatlan, mert a hideg levegő miatt megváltozik az autógumi szilárdsága, ezáltal pedig autónk tapadása a töredékére csökken.

A rosszul tapadó gumi mind kanyarodásnál, mind pedig a fékút hosszát tekintve életveszélyessé válik.

Télen soha ne használjunk széles abroncsokat, illetve fokozottan ügyeljünk a benne lévő levegőmennyiségre is!

 

Felkészülés a télre: Jég- és hóeltávolítás

Felkészülés a téli autózásra

Felkészülés a télre: Jég- és hóeltávolítás

Az eső, ónos eső és a hó nem csak akkor eshet, amikor meleg lakásunk ablakából gyönyörű látványt nyújt, vagy ha épp síelni, szánkózni megyünk. Bizony váratlanul is érhet bennünket, mikor a száraz téli időben bemegyünk a moziba, színházba, étterembe vagy a konditerembe, és mire kijövünk onnan, autónkat úgy beteríti a hó, hogy hirtelen azt sem tudjuk melyik a mi autónk.

Jég és hó eltávolítására használt eszközt az autóba tenni!

A fenti esetekben igen kellemetlen tud lenni az, hogyha semmilyen eszköz nem áll rendelkezésünkre a hó vagy a jég letakarítására. Az összefüggő jégpáncél pedig, amely az ónos eső által autónkra kerül, szintén komoly fejfájást képes okozni minden autóvezető számára – már amennyiben nem készült fel semmilyen eszközzel sem erre az eshetőségre! A pánik helyett tegyünk inkább autónkba jégkaparót, kis seprűt vagy nyeles kefét, valamint jégoldó sprayt!

A kefe, illetve seprű kiválasztásakor ügyeljünk arra is, hogy az ne legyen olyan anyagból, amely az autó fényezését felsérteni képes!